mini varken ziek

Dippity Pig Syndrome: Wat is het?

[ez-toc]

Dippity Pig Syndrome (DPS) is een zeldzame aandoening die voorkomt bij minivarkens, vooral Vietnamese hangbuikzwijntjes. Het begint meestal plotseling en duurt tussen de 24 en 72 uur, waarna het vanzelf weer verdwijnt. Hoewel er nog veel onduidelijkheid is over de oorzaak en hoe de ziekte precies werkt, zijn er wel een aantal veelvoorkomende symptomen bekend.

Symptomen

  • Rugproblemen: Varkens met DPS kunnen last krijgen van een holle rug (lordosis) en verlamming of zwakte in de achterpoten. Hierdoor kunnen ze gaan slepen met hun achterpoten of zelfs omvallen.
  • Pijn: De varkens laten vaak merken dat ze pijn hebben door te kreunen of schreeuwen, vooral als ze worden aangeraakt in de rugstreek.
  • Huidproblemen: Op de rug, meestal in de lumbale (onderrug) regio, kunnen er huidlaesies of rode plekken ontstaan, soms met vochtige uitslag. Deze strepen lopen vaak over de lengte van de rug.

Wanneer komt het voor?

DPS lijkt vaker voor te komen in de lente en zomer, en soms vertonen meerdere varkentjes die samenleven tegelijkertijd de symptomen. Vooral jonge dieren lijken vatbaarder te zijn.

Onbekende oorzaken

Er is nog weinig bekend over wat DPS precies veroorzaakt. De symptomen verdwijnen meestal spontaan binnen een paar dagen, maar omdat de oorzaak onbekend is, is er ook nog geen specifieke behandeling voor. DPS lijkt alleen voor te komen bij Vietnamese hangbuikzwijntjes.

Het blijft lastig om het syndroom goed te begrijpen omdat niet alle varkens dezelfde symptomen vertonen. Sommige hebben vooral last van verlamming, terwijl andere meer huidproblemen laten zien. De volgorde waarin de symptomen zich voordoen, kan ook verschillen per geval.

Dippity Pig Syndrome is een tijdelijke, maar pijnlijke aandoening bij minivarkens die vanzelf overgaat, hoewel de oorzaak en de beste behandeling nog niet duidelijk zijn.

Plan een Dierenarts consult

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Bij ons staat transparantie en realistische verwachtingen hoog in het vaandel. Daarom geven we tijdens een kennismakingsgesprek altijd een eerlijk advies over de mogelijkheden om jouw huisdier te helpen. Dit gesprek is niet alleen bedoeld om jouw vragen te beantwoorden, maar ook om te zien of wij een goede match zijn voor jou en jouw huisdier. Je vertrouwt immers je dierbaarste bezit aan ons toe en het is cruciaal dat er wederzijds vertrouwen is tijdens het gehele traject.

Benieuwd naar wat wij voor jou en je huisdier kunnen betekenen? Plan dan een gratis telefonisch kennismakingsgesprek in. 

Maak vandaag nog een afspraak en ontdek hoe wij jouw huisdier kunnen ondersteunen!

Gerelateerde blogs

Q Koorts bij Schapen

Q Koorts bij Schapen & Geiten

Q-koorts is een infectieziekte die van dieren op mensen kan overgaan (zoönose). In Nederland zijn vooral besmette melkgeiten en melkschapen de bron voor mensen. Q-koorts

Lees verder »
× Neem contact op